Flyfishing tips, Leren vliegvissen

Op deze pagina's plaatsen wij regelmatig tips & tricks: filmpjes, uitleg en diverse handigheidjes op het gebied van vliegbinden en uiteraard het vliegvissen zelf. Zet deze pagina bij jouw favorieten dan heb je altijd inspiratie genoeg.

 

E10 Flyfishing helpt je!

Wil je gaan vliegvissen of ben je net begonnen? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen. E10 Flyfishing kan je helpen. Je kunt bellen, appen of mailen. We helpen je met al je vliegvisvragen tot aan de waterkant. Bovendien heeft E10 Flyfishing een zeer groot en ervaren ProTeam. Ze assisteren met tips en tricks waar nodig. Schroom niet, neem contact op. 06 42516600 Wij staan voor je klaar! (vaak ook wel na kantooruren via what's app:))


Wil je leren vliegvissen?

Als je wilt leren vliegvissen kun je het beste lid worden van een vliegvisclub. Maar als je eerst een start wilt maken en je koopt bij E10 Flyfishing een beginners-set, dan wil ik je graag een keer op weg te helpen met de grondbeginselen. Je kunt dan met me afspreken bij Forelvijver de Ruigenhoek, dan laat ik je zien hoe dat lastige eerste stukje eigenlijk niet eens zo moeilijk is. Kijk ook even bij uitproberenNeem gerust contact met me op.

info@e10-flyfishing.nl

De VNV

Wordt ook lid van de VNV want er is zoveel info te vinden op hun site. En vooral voor leden extra veel! Heel leerzaam en je zult zien dat je het spelletje daardoor vlot door gaat krijgen. Tegenwoordig heeft de VNV ook een digitaal magazine. Heel mooi gedaan en vooral heel leerzaam. Kijk even hier en abonneer je..

http://www.vnv.nu/index1.php?id=2&cat=5808aacb75783&page_id=57d6aa218c00b

 

Vliegvis lessen

Wil je leren werpen en meer weten over vliegvissen? Je kunt dan ook zeer goed terecht bij Leon Godijk. Hij heeft veel ervaring en zal je binnen een mum van tijd enthousiast maken voor deze geweldige manier van vissen. Kijk even op zijn website:

http://www.vliegvisles.com/home.html

 

The Basic Cast

Als je begint met vliegvissen kun je het beste werplessen nemen bij een ervaren instructeur. Kijk ook even op de site www.vnv.nu voor de instructie video over werpen met de vliegenhengel. Als je voor nu even de basics wilt weten kijk dan even naar het filmpje van deze mijnheer van Orvis hij legt prima uit hoe de basic cast werkt.

 

Werpen met de vliegenhengel

Je hebt een vliegenhengel set gekocht. En nu? Dat werpen met de vliegenhengel is niet eenvoudig in eerste instantie. Deze mijnheer legt heel goed de basisprincipes uit. Wellicht een lang verhaal, maar als je dit uitvoerig bekijkt en probeert te oefenen dan weet ik zeker dat je het redelijk snel onder de knie gaat krijgen. Beter is natuurlijk om direct les te nemen bij een echte instructeur. Maar als je toch eigenwijs al aan de slag wilt kijk dan toch maar deze video.

 

Werpen met de vliegenhengel II

Ook deze mijnheer legt het zeer goed uit, jammer van het geluid (het is wat lastig te verstaan). Maar hij heeft een paar effectieve ezelsbruggetjes om het allemaal iets makkelijker te maken...

 

Veel gemaakte fouten bij het werpen

Als je begint met vliegvissen kun je het beste werplessen nemen bij een ervaren instructeur.  Ben je dat echt niet van plan?...kijk dan toch in ieder geval maar even naar deze instructie. Dit is een aardig filmpje met uitleg over de basisworp en de veel gemaakte fouten bij het werpen met de vliegenhengel. 

 

The Roll Cast

Een heel handige worp die je zeker onder de knie moet krijgen, omdat deze techniek van pas komt als er hindernissen en obstakels achter je zijn die het overhead werpen met de vliegenhengel onmogelijk maken.

 

Orvis tippet knot

 

Vliegenlijnen opspoelen

Om te voorkomen dat je dure vliegenlijnen gaan kringelen gebruik ik vaak vliegerlijnspoelen. Vervolgens berg ik de lijnen donker op dan gaan ze zeker langer mee. Tevens kun je met dit systeem snel van lijn wisselen op elke willekeurige reel. Zeker als je met een lus in lus verbinding met je backing werkt. Eigenlijk heb je ook helemaal geen dure reservespoelen voor je reels meer nodig. Een handige en goedkope oplossing dus.

 

Waslijntje

Er werd mij gevraagd hoe vis jij die diawl bach's dan net onder de oppervlakte? Dat doe ik op deze manier met een drijvende vlieg op de punt. Met diawl bach's gebruik ik een foam-vlieg die niet hoeft stil te liggen zoals een droge vlieg. Dat kan een grote tor zijn of een booby of drijvende blob. in ieder geval iets met flink drijfvermogen. Op de zijlijntjes heb je dan de Diawl bach's.

 

Buzzers in een lusje

Het is heel slim om een lusje te gebruiken wanneer je strreamers en nimfen aan je tippet knoopt. Ze bewegen veel vrijer in het water en dat geeft net een natuurlijker effect. Op moeilijke dagen kan dat dan ook net het verschil zijn in vangen of niet vangen. En behalve streamers en nimfjes kun je vooral ook goed buzzers vissen op deze manier.

 

 

Vissen met een buzzer onder een beetverklikkertje

Hans Bock legt uit hoe je met een buzzer succesvol vist op de forelvijvers.

 

Leader in je vliegenlijn verlijmen.

Mensen vragen mij regelmatig hoe ik de leader zo mooi in de vliegenlijn verlijm. Deze mijnheer legt het even haarfijn uit. Het is een schitterende verbinding als je met lange leaders vist. Aan het einde van de dril kun je zonder problemen je leader door het topoog indraaien en de vis landen. Bovendien is het als je het goed doet een supersterke verbinding. Ik heb zelden problemen gehad en ik gebruik deze verbinding al jaren.

 

Snel lusje maken aan je zinklijn

Deze 'kerel' laat je zien hoe je eenvoudig toch een aardig lusje kan maken aan je zinklijn met behulp van een naaldknoop en een stevig braided, kevlar of supersterk draad. Een beetje UV Knot Sense erop en je bent klaar!

 

Loon Strike Two

Tijdens mijn vele uren reservoirvissen met buzzers en dergelijke patronen heb ik allerlei beetverklikkers geprobeerd. Dit is verreweg de beste! Het is licht, dus werpt makkelijk. Het drijft als een kurk. Je bevestigd het gemakkelijk aan je leader. Het blijft netjes zitten. En het allerbelangrijkste, het is ontzettend goed zichtbaar en registreert de kleinste aanbeet.

Je hebt eigenlijk maar een klein plukje nodig. Dus dit relatief dure potje met 15 cm superyarn gaat jaren mee. Neem je deze versie...de Strike Two, dan kun je het plukje nog halveren ook. De meeste rigs met 2 buzzers zijn dan nog goed te vissen. Bijkomend voordeel is dan ook dat je verklikker door je topoog en andere ogen van de hengel kan. Je laat de yarn gewoon op je leader zitten voor de volgende keer. Je kunt een plukje dan ook heel lang hergebruiken. Het is leverbaar in 2 uitstekend zichtbare kleuren; fluo orange en fluo yellow.

 

Vissen met Buzzers II

Vissen met buzzers zoals de Engelsen dat vaak doen vanuit de boot. Kampioen Leigh Pond legt het prima uit. Dit zijn twee zeer succesvolle methoden. Doe er je voordeel mee.

 

Vissen op forel op een meer of reservoir

Deze mijnheer legt uitvoerig en duidelijk uit hoe je gaandeweg de dag het vissen op forel kunt aanpakken. Je leert diverse technieken die effectief kunnen zijn. Echt een aanrader voor beginners.

 

Czech Nymph?

Of heet het French Nymphing?...nou ja hoe dan ook, effectief is het wel. Afgelopen zomer ben ik een dag met Roman Heimlich op stap geweest. Roman is een van de mannen van het Tsjechische nationale team. Het was een geweldige dag. Roman is geen betweterige omhooggevallen wedstrijdvisser. Hij is een bescheiden aardige jongen die exact weet wat hij aan het doen is. Hij heeft geen geheimen en vertelt het je graag. Roman is naast een topvisser een geweldige gids. Hij is alleen maar met jou bezig. Als je een keer die kant op wilt...laat het me weten dan krijg je zijn gegevens. Je kunt hem bellen/mailen voor een onvergetelijke dag aan de Vltava.

Hier 2 filmpjes die het Czech/French-Nimfen redelijk goed uitleggen....de eerste zoals de Tsjechen vissen zonder vliegenlijn maar met 8m Camofil of een andere dikke monoleader direct aan de backing geknoopt. Daaraan dan weer een Czech Nimf-indicator en dan de tippet met 2 of 3 vliegen.

Het alternatief is met een gewone vliegenlijn, maar dan wel zo dat de getaperde leader in de vliegenlijn is gelijmd. Daaraan een indicator en dan de rig met 2 of 3 vliegen. Kan ook en is vast niet minder effectief. Hoewel...De Tsjechen winnen meestal.

Methode 1

Methode 2

 

Lusje aan je vliegenlijn maken

Een lusje aan je vliegenlijn is een heel handige verbinding als je snel van leader wilt kunnen wisselen. Maar hoe doe je dat nou met zo'n krimpkous?

 

Non slip loop knot

Supersterke knoop om je vlieg ruimte te geven om mooi te zwemmen.

 

Perfection Loop

Een essentiele knoop als je een lus in lus verbinding wilt maken met je leader aan het lusje van je vliegenlijn.

 

Waterknoop/Chirurgenknoop 
Een zeer gemakkelijk te leggen, sterke knoop (sterker dan de bloedknoop). 
Nadeel: kan slechts in het eind van een lijn gelegd worden. Ideaal voor het zelf knopen van leaders en om twee lijnen aan elkaar te verbinden. Hoe dunner de lijn, des te vaker doorhalen. Bij 25/00 is drie keer genoeg.

Dubbele Grinner

Handige knoop om twee lijnen aan elkaar te verbinden zonder helemaal door te hoeven halen.

Arbor Knot

Hoe maak je nou je backing vast aan je flyreel? Heel simpel..kijk maar.

 

Nail Knot

Een wereldberoemde knoop waarmee je twee lijnen aan elkaar maakt. Je kunt deze ook gebruiken om je leader te bevestigen aan je vliegenlijn als er geen lusje aan zit. In dit geval maakt deze mijnheer de backing vast aan de vliegenlijn. En hij doet dat met een paar aardige extra trucjes. Je kunt natuurlijk ook een nail knot tool gebruiken.

 

THE BASIC CONNECTIONS

The following diagram shows the basic fly fishing line connections and knots:

Diagram showing fly fishing line knots: arbor knot, albright knot, nail knot, surgeon's knot, improved clinch knot, and the reel, backing, fly line, leader, tippet, and fly.

THE ARBOR KNOT, TO CONNECT THE REEL TO THE BACKING

We strongly recommend you attach your fly line to backing, which goes on the reel spool first. Backing comes in different strengths, usually 20 lbs or 30 lbs. There are two ways to determine the right amount of backing to use. You can wind the line on first, followed by enough backing to fill within 1/8 to 3/16 inch from the edge of the spool. Then reverse the process. To avoid this extra step, many manufacturers include a chart with their reels that tells the proper amount of backing.

There are several good reasons for using backing. It lets your line form larger coils on the reel, which dramatically reduces line memory and also helps you wind your line more quickly. And, when you’re playing big fish, the extra backing may save that fish when it makes a long run.

To assemble your tackle, many angers first fasten the fly reel to the reel seat of the rod. With the reel in place, the rod handle and stripper guide will help you wind on components more easily and efficiently. Pull off several feet of line from a spool of backing. Pass the tag end of the backing through the line guide closest to the rod handle. The most basic connection – anchoring backing to the reel arbor (or spool center) – uses the Arbor Knot.

Fly Fishing Arbor Knot

Tie an overhand knot on the backing end and tighten it. Insert this knotted end between the reel foot and the arbor, circle the arbor, and pull the knotted end out so it’s next to the standing part of the backing. Tie a second overhand knot with the tag end around the standing part of the backing.

Holding the reel in your left hand, pull on the standing part of the backing with your right hand, snugging the knots against the arbor. Trip the tag end, and wind the backing onto your reel.

Make sure the line feeds from the guide on the rod to the bottom of the reel. If not, you’re winding in the wrong direction. Make tight, smooth layers across the arbor as you wind on the proper amount of backing.

The next step is attaching the line to the backing and winding it onto the spool.

THE ALBRIGHT KNOT, TO CONNECT THE BACKING TO THE FLY LINE

Use the Albright Knot for tying backing to fly line.

Fly Fishing Albright Knot, Step 1

Unwind 2-3 feet of fly line from the plastic spool it came on (make sure you unwind the end marked “this end to reel”).Start by doubling back a couple of inches of fly line and hold the loop with your left thumb and forefinger. From the right, insert about 10 inches of the backing through the fly line loop.

Fly Fishing Albright Knot, Step 1

While holding the loop, pinch the backing between your left thumb and forefinger, and use your right hand to wrap the backing tag end back over both strands of the fly line and the backing.Start next to your fingers and working toward the loop end, make 10 to 12 fairly tight wraps.

Fly Fishing Albright Knot, Step 4

Push the tag end of the backing back through the loop on the side opposite where it originally entered so both backing strands exit on the same side of the loop. Pull on the standing part of the backing to remove the loop you where holding in your left hand. Pull both ends of the fly line backing.

Fly Fishing Albright Knot, Step 5

Pull gently on both ends of the fly line loop with your left hand; squeeze the knot with the fingers of your right hand and work it down to the loop end, but not off the fly line. Moisten the knot. Hold the standing and tag fly line strands in your left hand, and the tag and standing backing strands in your right hand. Pull as tight as possible. Clip off the tag end of the fly line and the backing.

You’re now ready to wind the line over the backing onto the spool.

Here’s where a friend can help by inserting a pencil through the hole in the line spool and holding it while you wind the line onto the reel spool under slight tension. Once the line is fully transferred to the reel spool, you should have approximately 3/16 inches between the line and the outside rim of the spool. As a final touch, put the pressure sensitive label, “Fly Line Marker,” on the reel spool so you can always tell what line is on that spool.

THE NAIL KNOT, TO CONNECT THE FLY LINE TO THE LEADER

You may use the Albright Knot for the leader to line or a slightly more complicated, Nail Knot, can be used for a smoother finish.  The Nail Knot requires a small diameter tube, such as the barrel of a ballpoint pen, a nail knot tool, or other similar object about twice the diameter of the fly line. Using a small diameter tube makes the knot easier to tie.

Fly Fishing Nail Knot, Step 1

Hold the tube and the end of the fly line with your left thumb and forefinger so about two inches of the fly line and the tube sticks out to the right.

Fly Fishing Nail Knot, Step 2

With your right hand, form a 2” loop in the heavier end of your leader. Pinch down and hold this loop with your left thumb and forefinger next to the tube and fly line.Use your right hand to grasp the short leg of the leader loop and make 5 snug wraps over the tube and fly line. These wraps should butt against each other, and be at least ½” to ¾” from the end of the fly line.Then slide your left thumb and forefinger forward to hold the wraps so they don’t unwind while you work the tag end of the leader butt through the tube from right to left. Carefully remove the tube by sliding it to the left.S  emi-tighten the knot by pulling gently on both ends of the leader. Don’t pull on the fly line!

Fly Fishing Nail Knot, Step 3

Moisten the knot area, inspect the knot wraps for smoothness, and tighten the knot by simultaneously pulling on both ends of the leader so it “bites” into the fly line. Then pull hard on the fly line and leader to “seat” the knot. Finally trim the leader tag end and the fly line end.

Fly Fishing Nail Knot, Step 4

THE DOUBLE SURGEON’S KNOT, TO CONNECT THE LEADER TO THE TIPPET

The easiest and fastest knot for attaching the tippet to the leader in all kinds of conditions is the Double Surgeon’s Knot.

Fly Fishing Double Surgeon's Knot, Step 1

The Double Surgeon’s Knot requires the leader and tippet to be placed side-by-side so they overlap (for about 6”) with ends facing in opposite directions.Pinch the standing leader and tippet tag end with the left thumb and forefinger and use the right hand to tie an overhand knot with the leader tag end and the tippet.

Fly Fishing Double Surgeon's Knot, Step 2

The entire length of the tippet must be passed completely through the overhand knot loop; even tough the leader tag end is only about 5” long. Don’t tighten the completed overhand knot!

Fly Fishing Double Surgeon's Knot, Step 3

Grasp the completed loop with the left hand and make another pass through the same overhand knot, passing the full length of the tippet and the leader tag end through a second time.

Fly Fishing Double Surgeon's Knot, Step 4

Draw the loop down by simultaneously pulling on leader and tippet. Moisten the loop; grasp the leader and tippet tag on the left with your left hand, and the tippet and leader tag on the right with your right hand. Pull all four ends simultaneously to snug the knot tight. Trim tag ends.

THE IMPROVED CLINCH KNOT, TO CONNECT THE TIPPET TO THE FLY

The final knot in putting your tackle together is the Improved Clinch Knot, which we recommend for tying a fly to your tippet. The turtle knot is also good. Insert 5” to 6” of tippet through the hook eye. Make five turns with the tag end around the standing part of the tippet, winding away from the hook.

Fly Fishing Improved Clinch Knot, Step 1

Push the tag end through the opening between the hook eye and the first wrap. This creates an open tippet loop over the wraps. Push the tag end through this open loop and pull slightly until the knot begins to close.

Fly Fishing Improved Clinch Knot, Step 2

Moisten the knot area. Alternately pull on the standing portion of the tippet and the hook until the knot snugs up against the hook eye. Trim the tag end.

You have securely joined all the pieces of your tackle system – backing, line, leader, tippet and fly – and you have learned the basic knots of fly-fishing. The most important of these is the Improved Clinch Knot – the one you use to tie on your flies –because you will use it the most. So make sure you can do this one easily under any condition. Heavy winds, poor light and toughest of all, when that big fish is working the shallows!

EFFECTIVE KNOT-TYING

Few knots are 100% of the line’s rated strength but if you moisten all knots before drawing them tight, tighten them slowly, and test every knot by pulling on it – hard – you will reduce the chance for knot failures. Be sure to replace leaders, tippets and lines when they show wear or abrasion. Never discard used monofilament anywhere but in a trash receptacle or recycling bin.

FLY CASTING

With your balanced fly-fishing system in hand, there’s one more thing to consider before heading off to your favorite waters.  It has often been said, “The worst time to practice casting is when you’re fishing.” The excitement of working on feeding fish makes it pretty tough for most of us to do our best casting, let alone think about practicing! So get instruction and practice before you get into the field. They are the keys to success.

 

Nieuwe Vliegenlijn 

Je kent dat wel...je koopt een nieuwe vliegenlijn en hoe ga je nu te werk zodat hij goed van de spool afkomt. Of in veel gevallen is hij helemaal niet op een spool aangeleverd.

Ik kwam deze tip tegen;

''First take the fly line spool out of the box and unroll the line onto the floor. Stick a pencil in the hole of the spool and pull the line off with the other hand causing the spool to turn. If you lay the spool on a table and pull the line off the side you will end up with some nightmarish twists in your line. Make sure you do it the first way I mentioned. Spread the line out across the floor so that it does not tangle. Next give your line a good stretch to get all the coils out from being on the spool for a long time. Do this by working your way down the line from one end to the other.''

Als je nu geen vliegenlijn met spool hebt, maar een losse lijn, dan moet je helemaal voorzichtig te werk gaan om geen kluwe te veroorzaken. Rol de lijn heel rustig (neem de tijd) met 2 handen af op de grond en zorg dat je de ruimte neemt. Vervolgens de lijn weer even strekken zoals hier boven genoemd en de lijn is klaar om op te spoelen op de reel. 

 

Set up a switch spey rod

Zeer informatief filmpje waarin deze mijnheer heel goed uitlegt hoe het zit met dubbelhandige hengels ten op zichte van enkelhandige hengels en ook hoe je ze eventueel kunt optuigen.

 

 

Aanbieding

Cocoons Overzet Zonnebrillen € 59,75 € 54,75

E10 Flyfishing

-Geen verzendkosten vanaf 25 euro
-Direct uit voorraad
-Topservice & assistentie
-Scherpe prijzen
-Niet goed?...geld terug!
-Kwaliteit & garantie

Paypal betaalt je retourkosten

Veilig betalen

 

Artikel van de maand

PROMOTIONAL OFFER!

A.Jensen Cheetah-Target Combokit

 

 

 

 

 

Geen verzendkosten vanaf € 25

Free standard shipping for EU orders over € 125

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

 • 11-02-2018 - Pakket is binnen. Bedankt voor de snelle levering. lees meer
 • 01-02-2018 - Op maandagavond laat een bestelling gedaan. Op woensdag een grote...  lees meer
 • 11-01-2018 - Pakketje is goed en wel aangekomen, graag wil ik u...  lees meer
Plaats een bericht
 • Vereniging Nederlandse Vliegvissers
 • De Ronde Bleek
 • Visdorado De Kool
 • Forelvijver de Ruigenhoek
 • A. Jensen
 • ideal
 • paypal
 • sofort
 • mister cash
 • tfo
 • hends
 • cortland
 • teeny
 • Erik de Noorman
 • Alfa
© 2016 - 2018 E10 Flyfishing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel