Seatrout Tips

Op deze pagina vind je tips & tricks: filmpjes, uitleg en diverse handigheidjes op het gebied van het vliegvissen op zeeforel. 


Een paar tips voor beginners

Wat een geweldig vooruitzicht, je gaat vissen op zeeforel in Denemarken! Want zelfs als het moeilijk is of zelfs als je niks vangt... Denemarken blijft een fijn land om te vertoeven.

Wat heb je nodig aan basisuitrusting?

-Een aftma #6 of #7 hengel. (bv. de Phantom!)
-Een reel  die bestand is tegen het zoute zeewater. (met een gesealed dragsysteem dus!)
-Een bijpassende drijvende lijn, intermediate lijn of shooting head.
-leaders 0X 1X 2X 
-tippet materiaal (fluorocarbon of Asso) 0.20, 0.22, 0.24, 0.26.
-zeeforelvliegen
-waadpak
-doorzettingsvermogen!

Vliegen, tja....lastig te zeggen, want het hangt erg af van de omstandigheden. Als het nog koud is vis je anders dan als de watertemperatuur stijgt. Meestal vis ik zo lang het koud is met roze patronen en patronen met een fel kleurtje erin. Zodra de temperatuur oploopt ga ik meer natuurlijker kleuren gebruiken. Zeker in de zomer en het najaar gebruik ik vaak kleinere vliegen met natuurlijke kleuren. Wordt het dan kouder in november en december, dan switch ik weer terug naar de feller gekleurde en iets grotere vliegen.

Een aantal vliegen die je moet hebben zitten in het zeeforel pakket: Kobberbassen, gra frede, flammen, muddlers en garnaalpatronen. Met die vliegen kun je het hele jaar vangen. Alle garnaalpatronen zijn goed, want de vis aast daar sowieso altijd op. Vergeet echter niet zo'n relatief kleine vlieg als de kobberbassen, want ook dat is standaard voedsel voor zeeforel. Soms snij je een forel open en zitten er alleen maar scuds in de maag. 

De zagerimitaties zijn vooral goed in het vroege voorjaar..dan heb je soms hatches van zagers (meestal in april). Hoe dan ook is het een uitstekend patroon en zeeforel is er gek op. Ook in andere jaargetijden zal de zeeforel een zager niet laten zwemmen.

Zeeforel is gelukkig niet kieskeurig. Dus eigenlijk maakt de vlieg meestal niet zo heel veel uit. De kunst is meer om de vis te vinden. Die is elke keer ergens anders. Vaak heb ik in de vroege ochtend toch echt wel de beste resultaten, maar eind van de middag kan soms ook voor verrassingen zorgen.

Oja, laat je niet wijs maken dat je alleen in het voorjaar en het najaar op zeeforel kunt vissen. Je kunt het hele jaar op zeeforel vissen! En zeker ook in de winter. Misschien zijn de vangsten minder, maar mij valt ieder jaar weer op dat er vooral in de winter vaak mooie vissen worden gevangen. 

En hoe vind je ze dan?...''google maps'' vertelt je alles! Kijk naar landpunten die de zee in lopen. Daar is altijd vis in de buurt (zeker bij vaste riffen die daar vaak liggen). Soms zijn de zeeforellen er even niet. Kom je op een ander tijdstip terug, dan is het ineens wel feest!

Onthou deze twee belangrijke dingen:

-De vis zoekt altijd de kant op, want daar is het voedsel. Zeker s' morgens en 's avonds. Maar ook overdag, en midden in de winter kan de vis op enkeldiep water vertoeven. Loop dus nooit zo maar het water in tot je middel, maar vis ook de ondiepe gedeelten van de riffen eerst uit, voordat je diep gaat waden.

-Vis altijd boven stenen en wier (donkere gedeelten) en vooral ook de randen (achterkant) van de riffen zijn goed (dus de overgang van wier en rif naar het zand). Ook naast en voor de riffen vind je vaak een soort ondiepe gedeelten met stenen. Vaak tussen de eerste zandbank tot aan het strand. Dat noemen de Denen de 'bådekar' ofwel 'badkuip'. Heel vaak in de vroege ochtend of avond scharrelt daar ook zeeforel rond. Vergeet ook die gedeelten dus niet en die stukken vis je vaak uit vanaf de kant (strand).

Je moet dus heel veel meters maken. Ik heb van die plastic hoezen voor mijn autostoelen. Half uurtje proberen, hop met pak en al de auto in en volgende stek proberen...Dat doen we vooral vaak zo in de koudere maanden. Veel bewegen en meters maken!

Tot slot: spoel altijd al je spullen af na het vissen in zout water! Het zout tast alles aan en dat kun je in ieder geval een beetje vertragen door keurig alles af te spoelen als je thuis komt.

Er is ook een handige app voor op je telefoon. De app heet 'Fishing in Denmark'. De app bevat alle stekken en info die je nodig hebt voor heel het land.

 

Extra tip: zet mijn nummer in je telefoon!...je mag me altijd appen, misschien kan ik je terplekke nog van dienst zijn:)

+31 6 42516600

Heel veel succes!

 

Seatrout Fishing in Denmark

Dit is een aardig filmpje met een aantal fraaie vangsten en tussen de bedrijven door erg veel bruikbare tips van Steffan Jensen en Claus Eriksen. 

 

Seatrout fishing at Bornholm (DK)

Een zeer duidelijke en informatieve film over het zeeforelvissen op het Deense eiland Bornholm. (een aanrader!) Er zitten ook handige algemene tips tussen...dus is dit filmpje ook het kijken waard als je niet naar Bornholm gaat.

 

Havørredens Hemmeligheder

Een geweldige Deense serie films over het vliegvissen en spinvissen op zeeforel. Een absolute aanrader, alleen al vanwege de fraaie onderwaterbeelden...

 

Rune Westphal

Rune is een zeer bevlogen zeeforel-specialist en vliegbinder. Check ook Rune's website voor heel veel inspiratie!

https://www.seatroutfisher.com/

 

Seatrout Guide Fyn

Velen zijn zich al weer aan het verheugen op een mooie trip naar Denemarken. Hengels en reels in orde? Tips nodig? Vliegen?... neem contact met me op als je vragen hebt. Ik vind het leuk om je te helpen.

En ter plaatse staan er ook deskundigen klaar om je bij te staan en je te gidsen. Een zeeforel vang je niet zo maar even..Het helpt enorm als 'locals' je van goede info voorzien en naar stekken kunnen brengen waar je kansen het grootst zijn. Er zwemt genoeg zeeforel voor iedereen, maar Denemarken is een heel groot land met vooral heel veel kust en heel veel zee-water. Ga je naar Funen (Fyn)?..Meldt je dan bij Niklas Albrechtsen. Hij is een gecertificeerde gids en hij kan je alles vertellen over succesvol vissen op zeeforel. Dit is de website waar je alles vind wat je nodig hebt voor een succesvolle zeeforeltrip.

http://seatroutguidefyn.dk/

 

 

Forel fileren

Misschien vind je de foto's met zeeforellen op een steen of op het zand zielig. Of de typische manier van een zeeforel landen (beachen) niet juist. Dan moet je wel bedenken dat de Denen de meeste vis die ze vangen gewoon opeten. Verse vis is duur en zeker in Denemarken. En ze zijn er bovendien dol op! 

Altijd al willen weten hoe je een gevangen forel fileert en rookt? Dit is een geweldig instructiefilmpje van mijn vismaat en ProTeamer Rino Hansen uit Denemarken. 

 

Geep is ook lekker

Je komt voor de zeeforel , maar je vangt gepen omdat de temeratuur iets gestegen is en de gepen massaal langs de kusten van Denemarken trekken. Wij eten de geep eigenlijk niet, maar de Denen zijn er dol op. En ze hebben gelijk, het is hartstikke lekker! Hier laat Rino zien hoe je zo'n geep moet fileren en bakken.

 

Perfect Leo Shrimp

Kern Leo Lund (Pro Team A.Jensen) is een bekende vliegbinder en vliegvisser op Sjaelland (Denemarken). Zijn Perfect Leo Shrimp met rubber pootjes is zelfs wereldberoemd. Toch hebben maar weinig binders zin om het patroon te maken. Deze bindwijze van het patroon is makkelijker dan je denkt. Probeer het maar eens.

 

Step 1: beetje lood onder de haaksteel.

Step 2: beetje dubbing.

 

Step 3: alvast 2 rubber pootjes met een knoopje erin. (Wil je dat ze muurvast zitten, smeer ze dan in met een drupje glue.)

Step 4: lange fibers of beter nog een spey hackle inbinden.

Step 5: nylon ribbing inbinden, oogjes inbinden en extra dubbing.

 

Step 6: dubben tot het haakoog en dan 2 rubberlegs vastzetten en terugleggen tussen de ogen. (Je hebt nu 6 pootjes totaal, veilig op afstand van de haakbocht.)

Step 7: iets van flexiskin of scudback op het ruggetje vastzetten en ribben met het nylon. Afbinden en een drupje lak.

Step 8: de 4 pootjes nog een knoopje geven, eventueel de dubbing uitkammen.

En klaar is de Perfect Leo Shrimp!

Met dank aan Seatrout Guide Fyn

 

Zeeforel langs de Baltische kust

Sfeervol filmpje, ik vraag me af hoeveel uur daar in is gaan zitten, want zo makkelijk als ze hier gevangen worden..

 

 

 

Sorteer op

OPRUIMING!

Mooie aanbiedingen, grijp je kans! Op is op...

 

E10 Flyfishing

-Geen verzendkosten vanaf 50 euro!
-Direct uit voorraad
-Top Service 
-Scherpe prijzen
-Niet goed?...geld terug!
-Kwaliteit & garantie

Paypal betaalt je retourkosten

Veilig betalen

 

Mis geen kortingscodes...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Geen verzendkosten vanaf € 50

*geldig voor bestellingen vanuit Nederland

Review plaatsen?

Stuur een mailtje naar info@e10-flyfishing.nl

Klant Reviews

  • Vandaag kwamen de door mij bestelde A.Jensen Pena en Newton reels binnen met de post. Het blijft altijd weer een feest om bij E10 op de site te shoppen...

lees meer

  • Vereniging Nederlandse Vliegvissers
  • De Ronde Bleek
  • Visdorado De Kool
  • Forelvijver de Ruigenhoek
  • A. Jensen
  • ideal
  • paypal
  • sofort
  • mister cash
  • hends
  • cortland
  • Erik de Noorman
  • Alfa
  • Cast Away Magazine
  • Whiting Logo
  • Loon Outdoors logo
  • Wychwood Logo
  • Frog Hair Logo
© 2016 - 2024 E10 Flyfishing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel